Heřmánkový tonik

Heřmánek se odnepaměti používá jako protizánětlivá bylinka při léčení mnohých zdravotních problémů. Zvlášť dnes jistě oceníme, že tato léčivka pomáhá mírnit nespavost, stres a dokonce i různé vyrážky nervového původu.

Heřmánkovou limonádu (podobně jako tu z bezových květů) je třeba nechat kvasit. Nedočkavci mohou použít droždí (stačí malé množství asi o velikosti fazole) a mít tak vše hotovo už přes noc. Komu by ale nepatrná drožďová příchuť vadila, může si počkat na vykvašení směsi bez droždí asi 5 dní.

Ingredience:

  • 2l + 2l vody
  • 1 litr heřmánkových květů
  • 500 g cukru
  • 3 bio citrony
  • Případně malá kulička droždí
  1. Převaříme 2 litry vody a v nich smočíme asi litr heřmánkových květů. Přidáme lžíci cukru a 3 citrony nakrájené na kolečka.
  2. Necháme prokvasit zhruba 5 dní. Zkrátka do té doby, až nám směs začne perlit.
  3. Poté vše slijeme a řádně vymačkáme.
  4. Svaříme další dva litry vody s 500 gramy cukru a přidáme do slitého nálevu. Takto připravená limonáda vydrží v lednici nebo ve sklepě několik týdnů. A bez konzervantů!