Letní speciálky

Chystáte se posedět s přáteli u grilu a rádi byste jim dali něco originálního k pití? Co takhle zkusit nějakou fajn domácí limonádu. Jejich příprava je mnohdy jednodušší, než si myslíte. A výsledek? No, posuďte sami.

OKURKOVÁ LIMONÁDA

Klasická okurková limonáda není výsadou drahých kaváren; lze ji připravit rychle a jednoduše doma. Navíc nemusíme použít ani špetku cukru!

Ingredience:

  • 1 salátová okurka (plus pár koleček na ozdobu)
  • 1,5 litru vychlazené vody (může být i perlivá)
  • 2 polévkové lžíce xylitolu nebo medu
  • 1 limetka
  • led
  1. V půl litru neperlivé vody si rozmixujeme oloupanou okurku a dáme na 15 minut odležet do lednice.
  2. Rozmixovaný koncentrát přecedíme a doplníme vodou (teď můžeme použít i perlivou). Dochutíme xylitolem nebo medem a limetkou.
  3. Zchladíme ledem a ozdobíme plátky neoloupané okurky popřípadě limetky. Podáváme nejlépe ve skleničkách od okurek. :)

ROZMARÝNOVÁ CITRONÁDA

Nečekaná kombinace osvěžujícího citronu a tajemného rozmarýnu překvapí i zhýčkané jazýčky. Výsledná chuť určitě stojí za tu námahu!

Ingredience:

  • 2 citrony
  • 10 dkg kokosového cukru
  • 1l vychlazené perlivé vody
  • 250 ml neperlivé vody
  • 2 větvičky rozmarýnu
  1. Bio citrony omyjeme vodou a mycím prostředkem vhodným na potraviny.
  2. Ostrouháme kůru, vhodíme do neperlivé vody spolu s čerstvým rozmarýnem a kokosovým cukrem. Vaříme asi 5 minut a poté necháme chladnout
  3. Citronový extrakt přecedíme přes jemný cedník do džbánu. Teď už stačí jenom naředit vychlazenou minerálkou a promíchat.
  4. Podáváme s ledem a zdobíme snítkou rozmarýnu.

LEVANDULOVÁ LIMONÁDA

Prostá, přesto výrazná vůně této léčivky někomu připomene francouzský venkov, jinému zase návštěvu u babičky.

Ingredience:

  • 1l + 250 ml vody
  • 200 g xylitolu nebo medu
  • Hrstka sušených levandulových květů nebo čtvrt šálku čerstvých
  • 200 ml přecezené citronové šťávy
  • led
  • Snítky levandule na ozdobu
  1. V 250 ml vody povaříme levanduli asi 2 minuty.
  2. Sundáme z plotny a necháme louhovat alespoň půl hodiny, ale klidně i přes noc.
  3. Nálev promícháme, zcedíme a ochutíme medem a citronem. Přidáme led a servírujeme s větvičkou levandule.