Nekupuj kečup! Pikantní recept z domácích rajčat.

Základem každého kečupu jsou, jak známo, rajčata. Základem výborného kečupu, jsou však dobře vyzrálá rajčátka z vaší zahrádky, která jsou samozřejmě ta nejlepší široko daleko! :-)

Jenomže velcí výrobci kečupů nejsou schopni v tak velkém množství odchytit všechny nezralé nebo dokonce plesnivé kusy, které pak končí na vašem talíři.

A to je výzva pro Srneczka! Přinášíme vám proto jedinečný recept na pikantní kečup z čerstvých domácích rajčat, bez konzervantů nebo zahušťovadel.

Ingredience:

  • 1,5 kg rajčat
  • 250 g cibule
  • 250 g kapie
  • 250 g jablek
  • 2-5 lžic cukru (podle druhu rajčat)
  • 1,5 lžíce soli (podle druhu rajčat)
  • 150 ml jablečného octa (podle druhu rajčat)
  • 1 kávová lžička mletého zázvoru
  • 1 chilli paprička (podle druhu chilli)
  • 1-2 lžíce sladké papriky
  • Stroužek česneku
  • 10 ks hřebíčku
  • 3 bobkové listy

 

Postup

  1. Rajčata není třeba loupat. Omytá je nakrájíme na osminky a ve velkém hrnci rukou rozmačkáme. Mačkání si řádně užíváme.
  2. Osolíme asi lžící soli a vaříme do změknutí pod pokličkou.
  3. Rozvařená rajčata přes sítko propasírujeme a znovu přivedeme k varu společně s nakrájenou cibulí, paprikou a jablkem.
  4. Do vroucí tekutiny přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku, mletý zázvor a papriku, nakrájený česnek, 2 lžíce cukru a polovinu octu.
  5. Hřebíčky a bobkové listy vložíme do sítka na koření nebo na sypaný čaj, popřípadě zabalíme do plátýnka, abychom nemuseli směs zase cedit.
  6. Opět vaříme do změknutí veškeré zeleniny.
  7. Poté vyndáme sítko s kořením a rozmixujeme do hladka. Jestli je směs příliš řídká, vařte ještě déle, aby se odpařilo více vody.
  8. Hotový kečup ještě okyselíme či osladíme podle chuti. Hodně záleží na druhu a zralosti rajčat.
  9. Rozdělíme do vymytých sklenic, obrátíme dnem vzhůru a necháme odpočinout do druhého dne.
  10. Mezitím ochutnáme pár lžic a s úžasem posíláme na facebook. #srneczek