Proč zavařovat lečo? 5 tipů jak ho využít: salsa, tofu, bůček, rýže...

Naše babičky si lečo oblíbily proto, že je snadné na přípravu a vystačily si s pár snadno dostupnými ingrediencemi. Spotřebuje se letní úroda ze zahrádky a pokud se za chladných zimních večerů ozve kručení v břiše, máme vždycky pro co sáhnout do spíže. Rychlá večeře do deseti minut potom jistě přijde vhod.

Základní recept na v podstatě polotovar, který budeme zavařovat, je opravdu snadný. Pod ním najdete pár zajímavých tipů jak takové lečo v kuchyni využít.

Ingredience:

  • 1 kg paprik
  • 1 kg rajčat
  • 1 velká cibule
  • 2-4 lžíce oleje
  • sůl

 

Postup

  1. Papriky očistíme, vykrojíme semínka a nakrájíme na nudličky.
  2. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a nakrájíme na kousky.
  3. V hrnci rozehřejeme olej a necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku.
  4. Přidáme papriky, posolíme a dáme dusit.
  5. Až papriky změknou, přidáme rajčata a ještě chvilku dusíme.
  6. Ještě horké opatrně plníme do sklenic. Sterilujeme při 85 stupních 20 minut.
Ale pozor!

Lečo je mastné a jakmile potřísníte okraj sklenice, víčko "nechytne". Sklenice se
potom zkazí do několika dnů.

A CO S LEČEM?

Pokud vám začne kručet v břiše za chladných zimních večerů, upalujte do spíže a najděte skleničku leča. Co s ní? Vyberte si z pěti nápadů:

  • Začneme klasikou. Na pánvi zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte uzeninu, popřípadě uzené tofu, vmíchejte osolená a opepřená vajíčka a zalijte lečem. Supr klasika, která jde výborně s křupavým chlebem.
  • S rýží?! Ano s rýží. Máme-li chuť na maso, začneme osmahnutím cibulky a mletého vepřového, popřípadě nějaké klobásky. Vegetariání mohou použít tempeh nebo sojovou drť. Rýži propláchněte a krátce osmahněte (přidejte k masu). Za krátko přidáme lečo a případně trochu vody a rýži s masem v něm dovaříme. Já dochucuji malinkato muškátovým květem, bílým pepřem, a lehce kmínem. Labužníci mohou na závěr posypat parmezánem, klasici Eidamem.
  • A můžeme zkusit také těstovinovou rýži! (Klasické těsto na těstoviny ve tvaru zrnek rýže) Do této varianty můžete zkusit protlačit trochu bazalky a tymiánu.
  • Lečo se také hodí pod maso. Na osmahlé cibulce opečeme bůček nebo vepřové plecko. Dusíme pod poklicí a podle potřeby doléváme vodou. Do ještě poloměkkého masa přilijeme lečo a dusíme společně. Můžeme zkusit přidat fazole nebo kukuřici, chilli a inspirovat se tak Mexikem. K tomu se hodí třeba rýže, ale rozhodneme-li se pro českou variantu, překvapte malými bramboráčky jako přílohou.
  • Lečo můžete také rozmixovat, přidat trochu cibule a chilli papriček a voila! Máme úžasnou salsu k brambůrkům nebo ke grilovanému masu.